ALBA IULIA UN MARE ORAȘ SAU UN MARE SAT?

  Teoria conform căreia în zonele în care s-au construit doar case să nu se mai construiască clădiri înalte mi se pare, dincolo de o utopie, o mare eroare.

  Păi case s-au construit în toate zonele din oraș, chiar și în cele prevăzute prin P.U.G. cu clădiri înalte.
  Ce facem în acest caz? Dăm o lege că Alba Iulia trebuie să fie un sat fără funcțiuni? Eu cred că lucrurile trebuie soluționate altfel. Sunt perfect de acord cu înălțimi mari ale construcțiilor dar vreau să aibă minim două locuri de parcare pt fiecare imobil, locuri de parcare pentru vizitatori, loc de joacă pentru copii, suprafață de zonă verde și în general spațiu ce poate fi definit ca și confortabil.
   În nici un caz nu-mi doresc o administrație în care urbanismul să fie folosit, ca și până acum, pe post de ghilotină pentru cei ce nu respectă linia de partid și pe post de " fă ce vrei" dacă pui în plic ce trebuie cui trebuie.
   Paradisul fiscal în ceea ce privește construcția de blocuri a transformat această îndeletnicire în sport național. Calitatea în construcții, asigurarea unui confort fonic între locuințe au devenit niște formalități pe care nu le mai verifică nimeni.
   Iată reforma urbanistică pe care eu o văd necesară unei comunități, care vrea să fie un oraș, în 5 puncte:
   1. Elaborarea unui regulament estetic al clădirilor cu locuințe colective cu sancțiuni dure pentru cei ce nu-l respectă.
   2. Reguli noi pentru suprafețele minime ale locuințelor,  pentru dimensiunile lifturilor, a casei scărilor și a zonelor verzi.
   3.  Minim două locuri de parcare pentru fiecare imobil.
   4. Loc de joacă pentru copii la fiecare 50 de apartamente Alba Iulia.
   6. Suprafața verde, parc, pe minim 20 la sută din suprafața terenului, alta decât căile de acces, parcări sau anexe..
   Mircea Trifu 2021