URBANISMUL POLITIC ÎNTRE TERIBILISM, NECUNOAȘTERE ȘI DILETANȚĂ..

 Că s-a dus naibii măsura pregătirii profesionale știe toată lumea. S-a reformat învățământul românesc din 1990 încoace până s-a ales praful de el. Acum e plin de absolvenți de facultate fără liceul făcut, găsești, vorba aia, licențiați pe toate gardurile și mai ales de drept. Am impresia că să faci " dreptul" a devenit la îndemâna oricui și este o fiță și nicidecum  o specializare.

   - " Dl. doctor, când vorbești despre lege precizează articolul și aliniatul că nu ești pe terasa gării la bere!!" Asta i-aș spune, în public, oricărui mediocru, 
cățărat vremelnic într-o funcție, fără să ezit.
   Mai nou urbanismul a devenit tema preferată a tuturor consilierilor locali indiferent de pregătirea profesională. Nemulțumirea oamenilor față de haosul urbanistic din ultimii ani e folosită din păcate, prin mijloace de manipulare specifice, tot împotriva lor.
  În loc să fie luate măsuri clare, simple de creșterea confortului pentru locatari, creșterea suprafeței de spațiu verde, obligația constructorului de a realiza locuri de joacă pentru copii, creșterea numărului de parcări, a suprafeței liftului și a casei scărilor, a devenit o adevărată distracție, pe seama lipsei de informație,  dezbaterea pe tema " Să terminăm cu blocurile între case".
   Nu se mai face diferența între o locuință colectivă cu două nivele și 12 apartamente și  o construcție cu 10 etaje și 50 de apartamente Alba Iulia.
   Cuvântul "bloc" a devenit unealta politică prin care se câștigă simpatia prin simpla negație a lui. Nepriceperea și diletanța pare să devină tot mai des rețeta succesului și în acest domeniu ca în toate celelalte.
   Aștept, cu interes, de vreo câțiva ani, momentul în care rațiunea și argumentele tehnice vor reîncepe să conteze într-un domeniu ingineresc.
   Dacă urbanismul politic nu se va încheia, Alba Iulia o să rămână în continuare, pradă mediocrității profesionale și în stăpânirea proștilor fără școală.
   Mircea Trifu 2021